Select your language

ficalis logo

Select your language

Interstas

interstas logo

INTERSTAS/Međunarodni projekt predstavljanja turizma, turističkog filma, krajobraza, utemeljen 1994. godine. Inicijativom FEST / Europska federacija turističkih novinara i pisaca, Rim, Italija, od 2003. postaje i sjedište „Međunarodnog kluba zaslužnih za turizam“. U svom razvojnom programu INTERSTAS utemeljuje još dvije međunarodne priredbe; 1988. uz potporu FEST i ITF-a, utemeljuje ITF'CRO/Međunarodni festival turističkog filma, i 2003. postaje članicom Europske asocijaciju za cvijeće i krajobraz - AEFP/EFE, i utemeljuje KEA-CRO/Krajobrazno cvijetno natjecanje hrvatskih gradova, mijesta, centara za ZLATNI CVIJET EUROP i posebnun nagradu „Dr. Lucija Čikeš“. 2015. Ulazi u članstvo svjetske asocijacije za cvijeće i krajobraz Communities in Bloom, u cvijetnom/krajobraznom natjecanju za MEĐUNARODNI ZLATNI CVIJET-CiB. Sve tri međunarodne turističke, film festivalske, krajobrazne priredbe, odvijaju se u istom terminu kao jedinstvena manifestacija, poduprte od svjetskih resornih asocijacija za turizam, turističko novinarstvo, turistički film, krajobraz; FIJET, FEST, ITCO, CiB.

U poslovnoj koncepciji završnog finala INTERSTAS-a, predviđena su dva poslovna dana trajanja (četvrtak i petak), sa stručnim, znanstvenim skupovima, pratećim događanjima (komercijalne prezentacije, okrugli stolovi, turističke, filmske, edukacijske-ekološke radionice, susreti sa stručnjacima i praktičarima iz domena turizma, znanosti, filma, tv, turističkim i filmskim novinarima, specijaliziranim izložbama, turističkim burzovnim i komercijalnim ugovaranjima), program. U okviru Izlagačkog prostora u kome se predstavljaju Laureati-dobitnici prestižnih međunarodnih turističkih nagrada za izvrsnost, prigoda je to za susrete i ostvarenje brojnih kontakata, poslovne razgovore, razmjenu međunarodnih iskustava i znanja s ljudima koji donose važne odluke iz domene razvoja međunarodnog turizma, turističkog filma, urbanog i ruralnog razvoja, krajobraza, zaštite okoliša, održivog razvoja. Posebna pažnja usmjerena je ka predstavljanju gradova, mjesta/sela/centara za MEĐUNARODNI ZLATNI CVIJET – CiB, i posebnu nagradu „dr. Lucija Čikeš“. Prijava za Interstas.

Temeljem prijedloga posebnog Povjerenstva turističkih novinara i pisaca, odlukom Vijeća i Direktorija manifestacije, uz potporu Svjetske i Europske federacije turističkih novinara i pisaca, vrši se odabir nominiranih u svih pet kategorija, lokalnih, regionalnih, nacionalnih organizacija, pojedinaca i njihovih programa za - Laureate godine. Dobitnici ovih prestižnih međunarodnih turističkih nagrada su ugledni pojedinci, turističke zajednice, institucije, organizacije, mjesta, gradovi, regije, iz Hrvatske, Europe i Svijeta, s obrazloženjem: „za izvrsnost i izniman doprinos promociji i razvoju turizma na različitim razinama, znanosti, kulture, sporta u funkciji turizma, te poticanje razvoja kvalitete života i zaštite okoliša“. Prestižne međunarodne turističke nagrade CERTIFIKAT KEA-CRO, „Dr LUCIJA ČIKEŠ, POVELJA FEST - ANTONIO CONTE, ZLATNI INTERSTAS - Laureatima se uručuju na završnoj svečanosti. Pogledaj video.

Nagrade Laureata obrazlažu se valorizacijom kvalitete rada, kreativnošću i visinom doprinosa svakog od pojedinaca i organizacija u realizaciji njihovih programa. Bazirane su na prepoznatljivosti njihovog rada, i vrhunskog profesionalnog postignuća, na razvojnim projektima i programima, koji kroz svoje profesionalne, stručne, znanstvene i praktične radne aktivnosti promiču turističku ponudu, kulturu, znanost, sport… Ovim postignućima izniman je doprinos promicanju i daljnjem lokalnom, regionalnom, nacionalnom razvoju turizma i svim sudionicima koji u njemu sudjeluju, a time i ugledu svoje zemlje. To zasigurno pridonosi prosperitetu, garanciji kvalitete i boljitku života, te potvrdi opravdanosti dodjele ovih međunarodnih turističkih nagrada.

Cilj ove već tradicionalne međunarodno afirmirane manifestacije, jedinstvenog multimedijalnog projekta ove vrste, koja se sastoji od tri specijalizirane turističke, film festivalske, kulturološke, edukacijsko-ekološke priredbe na području turizma, turističkog filma, kulture življenja, održivog razvoja, članice svjetskih resornih asocijacija iz ove domene: FIJET, FEST, ITF'CRO, CiB., uz međunarodnu razmjenu iskustava, i međunarodnu suradnju, je doprinos unapređenju, promicanju, obogaćenju i valorizaciji međunarodne turističke, kulturološke, film festivalske, krajobrazne ponude. Temeljni cilj je doprinositi daljnjem razvoju i unapređenju i hrvatskog turizma, time i turizma grada Solina, domaćina manifestacije, te grada Splita, sjedišta uprave manifestacije, a time i Splitsko-dalmatinske županije. Sve s ciljem: da naša županija, Split i Solin, kao važni dalmatinski i hrvatski gradovi i u ovom segmentu svjetske kulturološke i turističke aktivnosti zadobiju mjesto koje im po svim povijesnim, kulturološkim, i geolokacijskim vrijednostima i pripada. Manifestacija kao cjelogodišnji turistički projekt izravno i posredno donosi i dobre turističke rezultate.

Manifestacija je i doprinos turističkom kulturološkom brendiranju Hrvatske na mapi Europe i svijeta. Time i doprinos unapređenju i daljnjem poticanju međunarodnih integracijskih procesa suvremenog turizma, a time i boljem razumijevanju među ljudima i narodima.

Svjetskoj promociji manifestacije, kao jedinstvenom multikulturalnom projektu ove vrste, u okviru kojega se nagrađuju pojedinci, i institucije na lokalnom, regionalnom, nacionalnom nivou, za njihovu izvrsnost u doprinosu međunarodnom razvoju putničkog prometa, zasigurno je Travelindex – Media, Los Angeles, USA, najveća svjetska medijska putnička tvrtka. Travelindex kao naš partner i promotor, na preko 50 web portala i video distribucijskih kanala, sa preko 40 miliona pregleda na YouTube kanalu, i preko 60 milijuna posjetitelja diljem svih pet kontinenata, prezentira našu manifestaciju putem navedenih web portala, društvenih mreža i video distribucijskih kanala, počev od 15. veljače do 13. studenog tekuće godine. Udio ove svjetske medijske tvrtke je je cca 30% od ukupnog troška manifestacije. Travelindex