Uvod

intro uvod

Poštovane dame i gospodo!

fiscalis najava medjunarodnih manifestacija

- uz iskrene čestitke svim laureatima - dobitnicima prestižnih međunarodnih turističkih i film festivalskih nagrada na protekloj manifestaciji, i ovom prigodom zahvaljujemo svim sudionicima proteklih triju međunarodnih priredbi, održanih u hotelu PRESIDENT, u gradu Solinu, u dane 10., 11., i 12. studenog 2021. godine.

Najavljujući predstojeću manifestaciju; 29. INTERSTAS /Međunarodna smotra turizma, filma, krajobraza, 25. ITF’CRO /Međunarodni festival turističkog filma, 20. KEA-CRO /Krajobrazno međunarodno natjecanje hrvatskih gradova i mjesta, koje će se i ove godine (po dvanaesti put) održati u Gradu Solinu, hotelu President Solin, od 9. do 11. studenog, 2022. velika nam je čast što će se ova jedinstvena manifestacija, ove vrste u domeni turizma, turističkog filma, krajobraza, održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske.

Izuzetno nam je zadovoljstvo pozdraviti Vas i u ime; gradonačelnika grada Solina g. Dalibora NINČEVIĆA, predsjednika Vijeća manifestacije, g. Tijani HADDADA, predsjednika FEST/Europske federacije turističkih novinara, i počasnog predsjednika naše manifestacije. Također, u ime Grada Solina pokrovitelja manifestacije, Turističke zajednice grada Solina, i hotela PRESIDENT Solin, glavnog domaćina manifestacije, želimo Vam iskrenu dobrodošlicu i ugodan boravak u ovom prelijepom gradu Solinu.

Pred nama su i ovogodišnje tri specijalizirane međunarodne, turističke, filmfestivalske, krajobrazne priredbe:

29. INTERSTAS 2022. / Međunarodna smotra turizma, filma, krajobraza - Međunarodni klub zaslužnih za turizam

25. ITF'CRO 2022. / Međunarodni festival turističkog filma

20. K.E.A. - CRO 2022. / Predstavljanje hrvatskih gradova/mjesta za ”Međunarodni zlatni cvijet – CiB 2022.”

Priredbe su tijekom proteklih godina izgradile čvrstu poziciju kao važan kulturološki, turistički, film-festivalski, te poslovno turistički događaj u putničkoj industriji novih tržišta, posebice ovog dijela Europe. Održavaju se u već ustaljenom, izuzetnom pogodnom jesenskom terminu, polovinom studenog, ove godine, 2022. od 9. - 11. studenog.

INTERSTAS, ITF'CRO - MEĐUNARODNI FESTIVAL TURISTIČKOG FILMA, i KEA - CRO ove, već tradicionalne, međunarodno afirmirane priredbe, članice i partneri svjetskih asocijacija: FEST, ITCO, FIJET, AEFP, stekle su reputaciju vrlo dinamične i važne marketinške turističko-poslovne, a nadasve film festivalske kulturološke promotivne manifestacije. U okviru koje se valoriziraju i nagrađuju međunarodni dosezi u domeni turizma, turističkog filma, putovanja, turističkog novinstva, zaštite okoliša, ekologije i održivog razvoja. Manifestacija je postala respektabilni međunarodni faktor u ocjenjivanju pojedinaca i institucija za njihov doprinos turizmu, time i njihov ulazak u međunarodni klub zaslužnih za razvoj turizma. Svojim ugledom i organizacijom te vrlo bogatim i kreativnim pratećim sadržajima aktivno pridonosi bržem rastu putničkih tržišta na svijetu.

POSEBNE NAGRADE uručit će čelnici svjetskih turističkih, novinarskih i filmfestivalskih asocijacija: F.E.S.T.-a, F.I.J.E.T.-a, ITCO-a, KEA-CRO. Na završnoj svečanosti u petak 9.11.2022., uručit će se Certifikat - službena nominacija hrvatskom gradu i mjestu/selu za međunarodnu nagradu Međunarodni zlatni cvijet – CiB '2022. Dodjelit će se prestižna međunarodna turistička priznanja zaslužnim pojedincima, institucijama, organizacijama, i to: ZLATNI INTERSTAS 2022, "Za izniman doprinos razvoju turizma", i POVELJA FEST 2022, “Zasluge za razvoj turizma” i “Život u turizmu”. Uz međunarodni žiri Festivala koji odlučuje o dodijeli Festivalskih nagrada i Grand-prix 25. ITF'CRO 2021, povjerenstvo INTERSTAS, KEA - CRO i FEST-a, temeljeno na prispjelim kandidaturama i obrazloženjima za svakog pojedinca i organizaciju, koji se, sukladno propozicijama o dodjeli nagrada, predstavljaju u okviru 29. INTERSTAS-a 2022., odlučuje o dodjeli ovih prestižnih međunarodnih turističkih nagrada. Nominacije se obrazlažu visokom kvalitetom rada, ali i priznanjem za njihov individualni aktivan idejni i kreativni doprinos razvoju turizma na različitim razinama, koji kroz svoje profesionalne, stručne, znanstvene i praktične radne aktivnosti promiču turističku ponudu i time doprinose razvoju turizma. Ovim multimedijalnim projektom u sektoru turizma, kulture, održivog razvoja, kinematografije, stvara se mogućnost kontakata koji nisu u stanju biti izvršeni na neki drugi način. Projekt svojim programom privlači sve veći broj kako domaćih tako i stranih sudionika, te poslovnih posjetitelja zainteresiranih za poslovanje u Hrvatskoj, koje postaje sve važnije turističko tržište regionalnog okruženja, naročito područja središnje Europe i Mediteranskih zemalja.

FEST 2022, “Zasluge za razvoj turizma” i “Život u turizmu”. Uz međunarodni žiri Festivala koji odlučuje o dodijeli Festivalskih nagrada i Grand-prix 25. ITF'CRO 2022, povjerenstvo INTERSTAS, KEA - CRO i FEST-a, temeljeno na prispjelim kandidaturama i obrazloženjima za svakog pojedinca i organizaciju, koji se, sukladno propozicijama o dodjeli nagrada, predstavljaju u okviru 29. INTERSTAS-a 2022., odlučuje o dodjeli ovih prestižnih međunarodnih turističkih nagrada. Nominacije se obrazlažu visokom kvalitetom rada, ali i priznanjem za njihov individualni aktivan idejni i kreativni doprinos razvoju turizma na različitim razinama, koji kroz svoje profesionalne, stručne, znanstvene i praktične radne aktivnosti promiču turističku ponudu i time doprinose razvoju turizma. Ovim multimedijalnim projektom u sektoru turizma, kulture, održivog razvoja, kinematografije, stvara se mogućnost kontakata koji nisu u stanju biti izvršeni na neki drugi način. Projekt svojim programom privlači sve veći broj kako domaćih tako i stranih sudionika, te poslovnih posjetitelja zainteresiranih za poslovanje u Hrvatskoj, koje postaje sve važnije turističko tržište regionalnog okruženja, naročito područja središnje Europe i Mediteranskih zemalja.

Sve tri priredbe: 29. INTERSTAS, 25. ITF'CRO, i 20. KEA - CRO, obogaćeni su i sadržajnim pratećim događanjima, među kojima već 29. po redu međunarodni turistički forum, likovne izložbe, izložbe turističke fotografije i turističkog dizajna, te atraktivni izlet za akreditirane goste i laureate. Stoga dobrodošli na predstojeću manifestaciju od 9. – 11. studenog 2022.

Čelnici Vijeća manifestacije - predsjednik, počasni predsjednik i glavni direktor:

G. Dalibor Ninčević

G. Dalibor Ninčević

Gradonačelnik grada Solina
G. Tijani HADDAD

G.Tijani HADDAD

Predsjednik FIJET, Svjetska federacija turističkih novinara i pisaca, predsjednik FIJET, Tunis
G. Vojko PLEŠTINA

G. Vojko PLEŠTINA

Utemeljitelj i predsjednik uprave INTERSTAS, ITF`CRO, KEA – CRO Predsjednik ITCO/Međunarodna federacija festivala turističkog filma